• Waarom kozen wij voor Ghana •

geplaatst in: Ons verhaal | 0

In ons eerste blogbericht kon je lezen hoe we Dreams from Ghana zijn begonnen, maar we kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom nou precies Ghana. Dat gaan we je nú vertellen!

Waarom moet ik naar Ghana

Bovenstaande zegt genoeg toch?

Waarom koos Jennifer destijds voor Ghana?

Misschien wel de belangrijkste reden om voor samenwerken in Ghana te kiezen, is omdat Jennifer daar natuurlijk al was geweest en een klein netwerk had opgebouwd. In 2013 besloot ze tijdens een tussenjaar dat ze vrijwilligerswerk in het buitenland wilde doen. Na een zoektocht van een paar maanden zat ze eind juni in het vliegtuig naar Accra. Maar waarom koos zij voor Ghana?

  1. De meeste mensen spreken Engels > Vooral in het zuiden van het land (waar Jennifer verbleef) spreken de meeste mensen Engels, of willen met handen en voeten proberen je toch te begrijpen. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk om met mensen te kunnen communiceren. De meeste gesproken lokale taal, Twi, leer je namelijk niet even in twee maandjes.
  2. Ghana is heel veilig > De veiligheid is wel een belangrijk puntje om mee te nemen in het onderzoek. In Ghana gebeuren zelden onveilige dingen die je misschien uit andere landen herkent. Het is verstandig om in het donker ’s avonds niet meer (alleen) over straat te gaan, en een strand bezoeken na zonsondergang is al helemaal af te raden (gewoon niet doen) maar om eerlijk te zijn voelt dat in Nederland ook niet altijd veilig. Voor de rest kun je zelfs als jong, blank meisje prima in je ééntje reizen. Mocht je toch in de (kleine) problemen raken, zijn er altijd Ghanezen in de buurt die je met alle liefde willen helpen.
  3. Het is een populair land voor vrijwilligers > Dit was vooral belangrijk omdat Jennifer niet in haar ééntje op een project wilde zijn. Het is heel fijn om tijdens het eten met mede-vrijwilligers te kunnen bespreken wat je allemaal die dag hebt gezien. Je ziet nou eenmaal dingen die je in Nederland misschien nog nooit hebt gezien, dus een beetje stoom afblazen af en toe is wel zo fijn.
  4. De organisatie heeft veel projecten > Jennifer koos ervoor om met een Nederlandse reisorganisatie naar Ghana te gaan, dit ook weer voor de veiligheid en zij hebben veel ervaring in Ghana. Daarnaast ondersteunen ze veel projecten in Ghana, dus mocht een project niet zo goed bevallen (wat helaas nog weleens voorkomt) is het makkelijk om over te stappen naar een ander project. Natuurlijk hoop je van te voren dat het niet nodig is (en je gaat ook niet eindeloos van projecten wisselen omdat het een keer een dagje tegenzit) maar je weet maar nooit.
  5. Er zijn veel plaatsen te bezoeken in de weekenden > Als vrijwilliger ben je meestal in het weekend vrij om het land te bezoeken. Als je ons al op Instagram volgt (en anders snel doen!) heb je al een paar mooie plekken kunnen zien (en er over lezen, want we geven natuurlijk ook achtergrondinformatie). De komende tijd zullen we daar, hier én in onze nieuwsbrief nog meer mooie plekken in Ghana uitlichten, want die zijn er dus genoeg! Van de allermooiste stranden tot leuke restaurants. Van olifanten spotten tot watervallen beklimmen. Van meren en rivieren tot droge vlaktes. Ghana heeft het allemaal.

Na deze vijf redenen (maar er zijn er nog wel meer te verzinnen!) snap je wel waarom Ghana is een goede keuze is toch? Maar waarom is het ook een goed land om zaken te gaan doen?

  1. Weer die Engelse taal natuurlijk > Dat behoeft geen uitleg toch? Het is fijn als je in dezelfde taal kunt communiceren, maar mochten we toch iemand treffen die zich beter kan uiten in Twi hebben we ook genoeg tolken natuurlijk.
  2. Ghanezen zijn al heel ondernemend > Een van de dingen die opvallen in Ghana zijn de vele winkeltjes en kraampjes langs de weg. De mensen zijn al heel erg gewend om voor zichzelf te beginnen. De vaste banen voor grote multinationals liggen niet voor het oprapen, dus de oplossing is zelf een onderneming opzetten. Voor ons is dat handig omdat de mindset al heel erg leeft in Ghana. En wij werken met mensen die al ondernemer zijn.
  3. Ghana is in opkomst > Daarmee bedoelen we dat Ghana aan het groeien is. Zoals je waarschijnlijk weet is Ghana een ontwikkelingsland, maar er is op veel plekken niet zoveel armoede als je zou verwachten. Wij kunnen het armoedeprobleem dat er wel op sommige plekken wel is niet oplossen. Daar hebben we gewoon de kwaliteiten en ervaring niet voor, dus dat gaan we ook niet doen. We kiezen ervoor om te werken met ondernemers die al iets welvarender zijn, zodat zij een deel van ons sneeuwbaleffect kunnen zijn. We willen niet ‘de witte redders uit het westen’ zijn, dus ondersteunen we ondernemers in de middenklasse die armere mensen kunnen inspireren en ook weer kunnen ondersteunen.
  4. Iedereen wil ons helpen > Dat betekent natuurlijk niet dat wij met iedereen in zee gaan, maar we krijgen veel enthousiaste reacties (in Ghana én Nederland) over ons concept. Soms krijgen we mailtjes van ondernemers die met ons willen samenwerken, en we krijgen zelfs mailtjes van lokale mensen die vrijwilligerswerk voor ons willen doen. Het geeft zoveel energie dat we er niet alleen voor staan. En het is ook precies wat we willen: zoveel mogelijk mensen betrekken. We willen niet alleen de talenten van onze ondernemers ontplooien, maar zeker ook die van bijvoorbeeld fotografen, videografen, websitebouwers en schrijvers. Dreams from Ghana is zoveel meer dan het verkopen van tassen en accessoires.
  5. Er is zoveel talent! > We werken nu natuurlijk met zes ondernemers, maar er is nog zoveel meer talent in Ghana. Van schoenenontwerpers tot schilders. Van kledingmakers tot fotografen, en alles er tussen in. We kunnen niet wachten om meer van dit talent met je te delen, dus blijf ons volgen!

Begrijp je nu waarom wij samenwerken in Ghana? Het is een heerlijk land met een ondernemersvibe en enthousiaste mensen die ook nog eens talent hebben. We zouden gek zijn als we naar een ander land zouden overstappen (en dat willen we ook helemaal niet!). Wat wil jij over Ghana weten?

 

Laat een reactie achter