Ghana is een land aan de westkust van West-Afrika. De hoofdstad van Ghana is Accra. In deze stad maak je waarschijnlijk voor het eerst kennis met het veelzijdige, verrassende en kleurrijke land. In Ghana wonen meer dan 25 miljoen mensen en het land is zeven keer groter dan Nederland. Sinds 6 maart 1957 is Ghana onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Het land kent een rijke geschiedenis waar slavenhandel een grote rol in heeft gespeeld. Aan de kust zijn nog diverse slavenforten te vinden. Vanuit daar werden de slaven verscheept naar Amerika. Ook Nederland heeft hier in een rol gespeeld. Van 1637 tot 1872 hadden zij bijvoorbeeld Fort Elmina in handen. Dit zie je vandaag de dag onder andere aan de Nederlanders teksten op het fort en op de begraafplaats. Daarnaast zijn er ook Ghanezen die een (oud-)Nederlandse achternaam hebben.

Slavenfort in Cape Coast GhanaSlavenfort in Cape Coast Ghana

 

Ghana grenst ten westen aan Ivoorkust, ten noorden aan Burkina Faso en ten westen aan Togo. Het land is opgedeeld in tien provincies, waarin een behoorlijk aantal talen worden gesproken. De voertaal is Engels, in deze taal wordt ook op school lesgegeven. Vooral ouderen en vrouwen van middelbare leeftijd die hun middelbare school niet hebben afgemaakt beheersen deze taal niet, en spreken alleen de lokale taal. Welke taal dit is, is afhankelijk van het gebied waar de persoon woont. In het zuiden wordt het meest Twi gesproken, in het westen Ewe en in het noorden Dagbani. Daarnaast zijn er nog meer talen en daarbinnen ook nog verschillende dialecten.

Ongeveer de helft van de Ghanezen is christelijk. De meesten hiervan wonen in het zuiden van het land. Ongeveer 30% tot 45% van de bevolking is moslim. Zij zijn in het noorden in de meerderheid. Natuurlijk wonen er ook moslims in het zuiden en christenen in het noorden. Ghanezen hebben geen problemen met mensen van een ander geloof. Soms staat de kerk zelfs letterlijk naast de moskee.

Bawjiase Ghana Straatbeeld Zuid Ghana

In Ghana betaal je met de cedi. Op dit moment is één euro ongeveer 4,5 cedi. Euro’s kun je inwisselen op wisselkantoren, maar je kunt ook geld pinnen. In het noorden is dat wel iets lastiger. Ook is het niet bij elke bank mogelijk om met een debitkaart te pinnen. Banken waar je altijd (maar soms niet op zondag, of als de elektriciteit is uitgevallen) kunt pinnen zijn Ghana Commercial Bank en Stanbic Bank.

Populaire bezienswaardigheden zijn het kustdorpje Kokrobite niet ver van de hoofdstad Accra, Kakum National Park in Cape Coast en Mole National Park in het noorden van het land. Ghana kent geen enorm toerisme. De meeste mensen komen naar het land om vrijwilligerswerk te doen of om stage te lopen. In sommige gevallen gaan zij hierna reizen.

Kakum National Park Ghana Kokrobite Ghana

 

 

 

 

 

 

 

 

Enthousiast geworden? Of wil je meer weten? Je kunt altijd contact met ons opnemen mocht je vragen hebben over Ghana en reizen door Ghana.