• Hoe het allemaal begon •

geplaatst in: Uncategorized | 0

Hallo daar! Super leuk dat je ons eerste blogbericht hebt gevonden. Via deze berichten delen we de verhalen achter onze ondernemers in Ghana, we delen leuke achtergrondinformatie over de werkwijze die ze gebruiken én we delen verhalen over onszelf. Laten we daar eens mee starten. Hoe is Dreams from Ghana ooit begonnen?

Handgemaakte tassen en accessoires uit Ghana

Het allereerste begin

In 2013 besloot Jennifer tijdens een tussenjaar dat ze het werken in een winkel even zat was, en graag wilde doen waar ze al een paar jaar van droomde: vrijwilligerswerk in het buitenland. In die tijd was ze erg fanatiek met sport, dus wilde ze ook iets van sportlessen en sporttoernooien organiseren. De keuze viel uiteindelijk op Ghana, een land in West-Afrika. Het werd Ghana omdat de meeste mensen daar redelijk Engels spreken, de mensen vriendelijk zijn (dit werd later bevestigd natuurlijk), het leven goedkoop is en er jaarlijks ook vele andere buitenlandse vrijwilligers voor Ghana kiezen.

Eind juni 2013 was het zover: in haar ééntje stapte ze op het vliegtuig naar een totaal onbekend land. Een land met een cultuur die mijlenver van de hare staat. Er komt vast nog een uitgebreider artikel over deze ervaring, maar je begrijpt dat dit een ervaring was om nooit te vergeten. Ondanks dat Jennifer inmiddels zes keer in Ghana is geweest, denkt ze elke dag aan die bijzondere eerste keer. Een ervaring die de basis is voor alles waar ze nu in haar leven voor kiest.

Onze samenwerking

Die eerste ervaring in Ghana was niet genoeg. Er was nog zoveel meer te ontdekken dus Jennifer besloot in mei 2014 dat ze terug wilde. En oké, er was misschien ook een persoon waarvoor ze terug wilde keren. Daar doen we verder geen uitspraken over. Bo hoorde via haar moeder over Jennifers plannen, en besloot contact op te nemen omdat ze een idee had. Onze moeders zijn collega’s. Eigenlijk kennen we elkaar ook al vanaf kleins af aan, maar toen Bo contact opnam was het alweer jaren geleden dat we elkaar voor het laatst hadden gesproken.

Bo kwam met het idee om producten uit Ghana in te kopen, en hier in Nederland te verkopen. Zo maakte Dreams from Ghana haar eerste babystapjes in deze wereld. Eerst onder een andere naam, en ook een beetje zonder plan. In die zomer van 2014 ging Jennifer gewoon op straat zoeken naar producten, kocht ze voor een lage prijs in en nam ze mee naar Nederland. We hadden geen idee wie het product gemaakt had, en we hadden vooral het gevoel dat we helemaal niet goed bezig waren.

Voor de zomer van 2015 (ja, nummer drie voor Jennifer) besloten we dat het anders moest. Via Jennifers lokale netwerk kwamen we ondernemers op het spoor. Zij zijn degene die het product echt hebben gemaakt. We maakten foto’s van deze mensen, ze vertelden iets over hun leven en natuurlijk vroegen we hen naar hun dromen: het allerbelangrijkste voor Dreams from Ghana.

Helaas bleek een onderneming opstarten niet zo makkelijk naast onze studies en andere activiteiten. Daarom besloten we Dreams from Ghana onze prioriteit te maken. We hebben die missie om lokale ondernemers in Ghana financieel te supporten zodat ze hun dromen uit kunnen laten komen, dus die moeten we naleven ook. Eind mei 2017 gingen we daarom eindelijk live met de webshop, die jij gelukkig al gevonden hebt. Nog steeds met ups en downs proberen we ons staande te houden in het geweld van alle webshops die er al bestaan, maar met onze missie in het achterhoofd moet het een succes worden.

Making Africa Work

Onze missie is het (financieel) supporten van lokale ondernemers in Ghana zodat zij hun dromen waar kunnen maken. We hebben onze ondernemers ook gevraagd wat hun droom is (en deze krijg jij bij aankoop van een tas of accessoire), en in veel gevallen willen de ondernemers hun bedrijf uitbreiden zodat ze meer mensen aan kunnen nemen. Een droom waar onze harten sneller van gaan kloppen. En ook Making Africa Work (een project van PUM) vindt werkgelegenheid creëren belangrijk. Jennifer besloot Dreams from Ghana in te schrijven voor dit project, en na een paar weken (ze was alweer vergeten wat ze had gedaan) kregen we een mail dat Dreams from Ghana is gekomen om via dit project naar Ghana te gaan om samen te werken met een lokale partner.

Die reis is alweer achter de rug (de dagverslagen hiervan kun je terug vinden op onze facebookpagina), en heeft mooie dingen opgeleverd. Het allermooiste is waarschijnlijk dat Paul, de lokale partner in die dagen, zich zo goed kon vinden in onze missie en onze passie dat hij heeft besloten voor langere tijd met ons te werken. Dat is voor ons super fijn. Als wij niet in Ghana zijn, is Paul er om een oogje in het zeil te houden en nieuwe voorraad naar ons te versturen. Verder heeft hij een veel groter netwerk in Ghana dan wij, en heeft hij 1000 en 1 ideeën om van Dreams from Ghana het grootste succes ooit te maken. Je begrijpt dat wij heel blij zijn met deze uitkomst, en hopen inderdaad dat we nog heel lang met Paul kunnen samenwerken en samen heel veel successen kunnen vieren.

Serious business

Wat begon als “Laten we wat armbandjes in Ghana kopen en hier verkopen en dan kijken we wel wat er gebeurt” is inmiddels verandert in de missie om lokale ondernemers in Ghana echt te supporten. Niet door ze zomaar wat geld te geven, maar door een gelijkwaardige relatie op te bouwen waar zowel zij als wij iets aan hebben. Door mensen niet afhankelijk van ons te maken, maar door ze aan te moedigen hun mening met ons te delen en zelf met ideeën te komen. We hadden zelf niet kunnen bedenken dat we inmiddels hier zouden staan. We hebben al wat stappen gemaakt, maar er ligt nog een wereld voor ons open. De weg die ons tot dit punt heeft gebracht, was hobbelig en vol gaten (eigenlijk een standaard Ghanese weg dus) maar zonder die hobbels en gaten wisten we nu nog steeds niet waar we heen wilden met Dreams from Ghana.

We hopen dat je de komende tijd bij ons blijft om onze missie te volgen. We kunnen dit namelijk niet alleen. We hebben elkaar nodig, we hebben Paul nodig, we hebben onze lokale ondernemers nodig maar we hebben vooral JOU nodig. Schroom dus vooral niet om dingen aan ons te vragen, je ideeën voor nieuwe producten met ons te delen of te komen met onderwerpen die je graag terug wilt zien in onze blogartikelen.

Heel erg bedankt dat je de tijd hebt genomen om ons allereerste blogartikel te lezen. We horen uiteraard graag van je wat je ervan vond, en deel dit artikel ook vooral met vrienden die er mogelijk ook interesse in hebben. Samen kunnen we lokale ondernemers in Ghana supporten, zodat zijzelf weer andere mensen kunnen supporten. Dreams from Ghana moet een sneeuwbaleffect worden. Het enige wat wij doen is het het eerste zetje geven, daarna geloven we erin dat onze ondernemers met hun eigen ideeën de bal kunnen laten rollen. We hebben daar de volste vertrouwen in, en we hopen dat jij bij ons blijft tijdens de reis. Akwaaba! Je bent welkom!

 

Medaase paa,

Heel erg bedankt,

Liefs en groetjes Bo & Jennifer

 

> www.dreamsfromghana.com/webshop

> Liever bekijken voordat je koopt? Dat kan bij Dinkra in Gouda

> Volg ons ook op Facebook en Instagram

 

• delen, verbinden, creëren •

Laat een reactie achter